2019. január 11., péntek

Januári retek

A tél közepén nehéz igazi vitamindús zöldséget beszerezni, ami nyersen fogyasztható.
A zöldséges polcait végigmustrálva a káposztán, hagymán, fokhagymán, fekete retken, zelleren, céklán, karalábén kívül nem is találunk friss hazai (nem primőr vegyszerízű!) portékát így januárban. Pedig a szervezetünk valami zamatos vitaminbombáért kiált. 

Van egy jó hírem! Már most szátokban érezhetitek a friss lédús zamatos retek ízét. Csíráztassatok!


Én két éve kezdtem csíráztatni, és azóta primőr időszakban csíra kerül a család asztalára esténként. Persze kezdetben csetlettem- botlottam e területen, mert vetőmagot csíráztattam (ami azért nem ajánlott, mert csávázott, hogy a kártevők ne egyék meg a magot), míg fel nem világosítottak, hogy a bio boltokban kapható direkt étkezési célra szánt mag. A lenti képen láthatjátok a két különböző kiszerelést (30g; 200g), ami kapható. Nekünk a retek vált be, azt szereti a család, de szoktam magamnak zsázsát, lucernát, búzát, lenmagot és brokkolit is csíráztatni. A választék széles, próbálkozzatok bátran.
Második nagy hibám az volt, hogy nem csíráztató edényben csináltam, hanem tálon, ami nem szellőzött, nehéz volt átmosni, stb. 
A csíráztató edény 4 polcos (képen), alul van a csöpögő rész, felette pedig 3 rész a magoknak. A tálak alul lyukasak, hogy szellőzzenek a magok, és az átmosásuk könnyen menjen. A tálat szintén bio boltban szerezhetjük be ezer pár száz forintért. (Van agyag változata is.)
Napi 2x ajánlott folyó vizet átfolyatni a tálakon, hogy ne fülledjen be, ne penészedjen. Egyszerre sokat sem érdemes beletenni. Ezt mindenki maga tudja kitapasztalni, mérni nem szoktam.


Szétszedve a csíráztató tál, 3 különböző idős magokkal/csírákkal. 3-4 nap alatt lesz jó a csíránk. Érdemes 1-2 nap különbséggel elhelyezni rajta a magokat, így mindig friss csíráink lesznek. Hűtőben ugyan eláll pár napig a felesleg, de az íze szerintem már nem olyan, mint frissen.




 Már csak 1 nap, és ehető.




Múlt héten egy kedves ismerősünk volt nálunk vendégségben. A vacsora asztalra természetesen friss csíra is került. Azt mondta, jellemzi egy szóval ezt a mennyei ételt: ÉLET!

Remélem sokan kedvet kaptatok eme kitűnő téli tevékenységhez. Csíráztatásra fel!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése