A tél közepén nehéz igazi vitamindús zöldséget beszerezni, ami nyersen fogyasztható.
A zöldséges polcait végigmustrálva a káposztán, hagymán, fokhagymán, fekete retken, zelleren, céklán, karalábén kívül nem is találunk friss hazai (nem primőr vegyszerízű!) portékát így januárban. Pedig a szervezetünk valami zamatos vitaminbombáért kiált.
Van egy jó hírem! Már most szátokban érezhetitek a friss lédús zamatos retek ízét. Csíráztassatok!
Második nagy hibám az volt, hogy nem csíráztató edényben csináltam, hanem tálon, ami nem szellőzött, nehéz volt átmosni, stb.
A csíráztató edény 4 polcos (képen), alul van a csöpögő rész, felette pedig 3 rész a magoknak. A tálak alul lyukasak, hogy szellőzzenek a magok, és az átmosásuk könnyen menjen. A tálat szintén bio boltban szerezhetjük be ezer pár száz forintért. (Van agyag változata is.)
Napi 2x ajánlott folyó vizet átfolyatni a tálakon, hogy ne fülledjen be, ne penészedjen. Egyszerre sokat sem érdemes beletenni. Ezt mindenki maga tudja kitapasztalni, mérni nem szoktam.
Már csak 1 nap, és ehető.
Múlt héten egy kedves ismerősünk volt nálunk vendégségben. A vacsora asztalra természetesen friss csíra is került. Azt mondta, jellemzi egy szóval ezt a mennyei ételt: ÉLET!
Remélem sokan kedvet kaptatok eme kitűnő téli tevékenységhez. Csíráztatásra fel!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése